Dania obiadowe jednogarnkowe – szybkie i idealne na chłodniejsze dni
Jesień to czas, kiedy temperatura za oknem zdecydowanie spada. Jakby tego było mało, malejąca ilość słońca i coraz krótsze dni sprawiają, że zdecydowanie bardziej poszukujemy rozgrzewających posiłków, które mogłyby sprawić, że poczujemy odrobinę ciepła choćby ze strony żołądka. Poniżej prezentujemy przepisy na dania do przygotowania w jednym garnku lub wolnowarze.
Czy właściwie jest wolnowar?
Nim przedstawimy wolnowar przepisy, warto dowiedzieć się, czym właściwie on jest. Wolnowar to rodzaj garnka elektrycznego, który – w zależności od wybranego modelu – pozwala na przygotowywanie dań w temperaturze od około 75 do około 90 stopni Celsjusza. Główną funkcją tego naczynia jest bardzo powolne podgrzewanie umieszczonych w nim dań bez doprowadzania poszczególnych składników. To pozwala na wyzwolenie maksimum smaku i składników odżywczych, a przy tym zapewnia dużą wygodę.
Jak gotować w wolnowarze?
Wolnowar sprawia, że gotowanie staje się zdecydowanie szybsze i przyjemniejsze. Dzięki możliwościom, jakie zapewnia – wyjście z domu podczas gdy obiad gotuje się „sam” przestaje znajdować się w sferze marzeń. Poniżej prezentujemy najciekawsze pomysły na obiad przygotowany w wolnowarze (można je przygotować także w tradycyjnym garnku, jednak wówczas wymagają one nadzoru).
Leczo
Leczo to danie znane chyba każdego. Jest o tyle wygodną opcją, że może być przygotowane zarówno w wersji wege, jak również zawierającej dodatek mięsa lub kiełbasy. To także jedna z prostszych, a zarazem niezwykle aromatycznych propozycji na posiłek. Wystarczy umieścić w wolnowarze pomidory, paprykę, kabaczek, patisona, cukinię i wszystkie inne składniki mięsne lub warzywne, na jakie mamy ochotę. Przyprawić solą i pieprzem (ewentualnie mieszanką ziołową czy czosnkiem) i… poczekać, aż danie będzie gotowe. Smacznego!
Pyszny, aromatyczny gulasz
Z pomocą wolnowaru można przygotować również różnego rodzaju gulasze, które smakują wyśmienicie podane z ryżem, kaszą, makaronem lub bez dodatków. W garnku wystarczy umieścić nieco lubianego przez domowników mięsa (np. łopatki wieprzowe), paprykę i cebulę, przyprawy oraz nieco wody. Następnie – wolnowar zajmie się przygotowywaniem obiadu, podczas gdy gotujący może odpocząć czy wyjść na spacer.
Curry z kurczakiem
Kolejna propozycja pośród wolnowar przepisy to danie pochodzące ze wschodu. Aromatyczne curry pojawia się w naszych kuchniach coraz częściej, jednak wciąż stosunkowo niewiele osób pamięta, że to nie tylko przyprawa w proszku, ale również pełnoprawne danie. Można je przygotować m.in. z pomidorów (świeżych lub z puszki) z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przyprawy curry. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w wolnowarze wraz z pokrojoną w niewielkie kawałki piersią z kurczaka – i poczekać, aż danie będzie gotowe!
Chłopski garnek
To prawdziwa gratka dla wielbicieli smaków kojarzących się z Polską. Sztandarowe danie jednogarnkowe: w wolnowarze wystarczy umieścić kiełbasę, paprykę, cebulę, ziemniaki oraz opcjonalnie – pieczarki. Danie doprawić do smaku. Smacznego!